Cari @ Amanz

Kamera Pixel 6 Boleh Digunakan Untuk Semak Kadar Pernafasan Dan Imbas Nadi Melalui Google Fit

Link Copied!

Februari lalu, Google menyatakan yang pengguna Android kelak boleh menggunakan aplikasi Google Fit untuk mengimbas nadi melalui kamera peranti. Google menggunakan algoritma yang boleh melihat perbezaan warna kulit boleh agar nadi dapat dibaca.

Selepas mengemaskini Google Fit pada peranti Pixel 6 Pro sebentar tadi, fungsi imbasan nadi ini mula kelihatan. Dalam aplikasi pada laman utama, jika ditatal ke bawah akan ada beberapa cards seperti berjalan perlahan (paced walking), pantau kadar pernafasan (track your respiratory rate), dan juga semak kadar degupan jantung (check your heart rate).

Menurut 9to5Google, ciri ini ditawarkan melalui akses awal kepada pengguna Pixel terpilih. Majoriti yang menerimanya adalah pengguna Pixel 6 dan Pixel 6 Pro. Funsgi ini dilihat agak menarik dan mungkin membantu, lebih-lebih lagi kepada mereka yang tiada penjejak kesihatan atau jam tangan pintar.

Dalam ujian imbasan nadi, ia Pixel 6 Pro agak sukar membaca dengan baik dan jari perlu kerap diubahsuai posisinya untuk bacaan yang lebih baik. Hasil pula adalah 88bpm, yang mana bacaan yang boleh diterima kerana pada Amzfit GTR 3 Pro membaca pada kadar 81bpm dan Apple Watch Series 7 pula 89bpm. Untuk kadar pernafasan, kami tiada peranti lain untuk rujukan – tetapi hasil yang diperoleh adalah 18rpm. Kadar yang normal dan sihat adalah sekitar 13-18 rpm, jadi data ini mungkin bolh diterima?

Peranti Pixel lain dikatakan tidak ditopimasikan dengan baik dan ada lebih banyak masalah, termasuk menerima arahan untuk hidupkan lampu LED flash. Google turut ada menguji kemampuan mengubah peranti menjadi alat dermatologi. Tetapi masih tidak tahu bila ia akan ditawarkan kepada pengguna.


Komen ()