Cari @ Amanz

Mei tahun ini, Google memperlihatkan Project Starline yang memberikan pengalaman telesidang yang lebih realistik seakan bercakap dengan manusia sebenar secara 3D. Paparan dan teknologi kamera 3D yang digunakan membuatkan interaksi terasa lebih semula jadi berbanding skrin telesidang 2D biasa. Google telah menerbitkan laporan kajian mereka menggunakan Starline sejak Mei dan ia menunjukkan beberapa perkara positif.

Kajian melibatkan kakitangan Google sendiri dan mereka mendapati pengguna Starline menggunakan lebih banyak perhubungan secara bukan bersuara seperti 40% peningkatan menggunakan pergerakan tangan, peningkatan 25% mengangguk dan 50% lebih banyak pergerakan alis mata. Pengguna juga didapati 30% lebih mudah mengingati topik yang dibincangkan serta tumpuan meningkat 15% berdasarkan penjejakan mata yang direkodkan.

Ini membuatkan perbincangan aras talian Starline lebih mirip perbincangan secara bersemuka sebenar. Google berkata mereka akan meneruskan ujian ke atas Starline untuk melihat bagaimana ia boleh digunakan di dunia sebenar. Dalam versi semasa, perkakasan yang digunakan adalah terlalu mahal kerana memerlukan skrin, kamera, sistem audio spatial dan kamera 3D beresolusi tinggi.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd