Cari @ Amanz

Ora ialah jenama kereta elektrik di bawah syarikat Great Wall Motors. Di China, mereka menawarkan pelbagai model kenderaan comel seperti Ora Ballet Cat dan Ora Good Cat. Kini di China mereka menerima kecaman dari pelanggan selepas sistem infohibur yang digunakan didapati tidak menggunakan cip Qualcomm seperti yang diiklankan.

Sebaliknya Ora menggunakan cip Intel dari tahun 2016 yang mengakibatkan is beroperasi dengan perlahan dan tidak boleh menggunakan pelbagai aplikasi popular. Ora segera menukar penyenaraian cip Qualcomm dari spesifikasi kenderaan. Mereka juga menawarkan pengecasan percuma bernilai sehingga RMB 10,000 (~RM6600) dan jaminan percuma ke atas kenderaan kepada pembeli. Tiada gantian sistem infohibur akan dilakukan.

Mengapa cip lama digunakan tidak boleh didedahkan oleh Ora tetapi apa yang berlaku adalah amat memalukan kerana Good Cat adalah antara model yang paling laku dari mereka. Sebelum ini Tesla tidak menyertakan sistem pengecasan telefon pintar pada kereta keluaran mereka kerana kekurangan cip. Tesla berjanji sistem akan disertakan sebaik sahaja bekalan diterima dan pemasangan dilakukan secara percuma.

Sumber Yicai Global

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd