Cari @ Amanz

Selain daripada membangunkan peranti, Samsung juga dikenali untuk membangunkan komponen-komponen mereka sendiri, termasuklah cip pemprosesan, cip memori, storan SSD dan sebagainya. Terkini, dengan pengenalan teknologi penghantaran data PCIe 5.0, Samsung dilihat membangunkan sebuah storan SSD yang memanfaatkan kepantasan pembacaan dan penulisan data storan tersebut.

Terkini, Samsung telah membangunkan sebuah storan SSD PCIe 5.0 untuk penggunaan industri yang dinamakan Samsung PM1743 yang hadir dengan kelajuan pembacaan data 13GB/s dan juga penulisan data 6GB/s. Dibangunkan menggunakan komponen VNAND generasi keenam Samsung sendiri, SSD ini dibangunkan dengan kerjasama bersama Intel.

Kelajuan yang pantas ini juga membolehkan SSD ini hadir dengan kadar penggunaan kuasa yang lebih baik, khususnya apabila melihatkan bahawa Samsung mengatakan bahawa SSD ini menggunakan 1W kuasa setiap 608MB/s pembacaan atau penulisan data digunakan, yang dilihat merupakan penambahbaikan kecekapan 30% penggunaan kuasa SSD mereka sebelum ini.

Seperti SSD Kioxia yang pernah kami laporkan sebelum ini juga, ia menggunakan rekaan EDSFF (Enterprise Data Small Form Factor) dengan sokongan dwi palam, yang mana ia hadir dengan sambungan ke dua palam PCIe 5.0 yang mana ia hadir sebagai sambungan sandaran sekiranya satu port PCIe 5.0 tidak boleh digunakan.

SSD ini akan tiba untuk pusat data yang memerlukan kadar pembacaan dan penulisan data tinggi sekitar suku kedua 2022, dimana Samsung dijangka akan mula membangunkan storan ini secara besar-besaran pada penghujung suku pertama tahun tersebut.

Sumber: VideoCardz

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd