Cari @ Amanz

Di CES 2022, Lenovo ThinkBook Plus Gen 3 diumumkan dengan ciri unik mempunyai sebuah panel LCD sesentuh bersebelahan papan kekunci. Skrin ini boleh digunakan untuk memaparkan susur masa ketika menyunting video, memaparkan aplikasi kedua, melancarkan aplikasi Android dan skrin pendua memaparkan skrin pada telefon pintar yang ditambat. Ciri-ciri ini sememangnya unik tetapi Lenovo telah mempatenkan rekaan komputer riba yang lebih aneh.

Menurut laporan 91Mobiles, paten sebuah komputer riba dengan tablet mini yang boleh ditanggalkan telahpun difailkan oleh Lenovo ke WIPO. Tablet disorokkan di belakang skrin komputer riba. Apabila diperlukan, sebahagian tablet boleh ditarik keluar untuk menawarkan skrin lebih lebar. Ia juga boleh ditarik sepenuhnya untuk digunakan sebagai tablet biasa.

Tablet boleh digunakan untuk mengambil nota mesyuarat yang dilakukan secara telesidang dengan ia turut menyokong penggunaan stylus. Ia juga boleh digunakan sebagai tablet untuk melayari web. Paten difailkan pada Jun 2021 dan diterbitkan pada Disember 2021.Kewujudan paten tidak bermakna ia akan dihasilkan secara komersial. Dengan rekaan yang agak kompleks, ia mungkin sekadar paten sahaja dalam masa terdekat.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd