Cari @ Amanz

Honor Magic V telah dilancarkan sebentar tadi bukan sahaja sebagai peranti skrin boleh-lipat pertama dari Honor tetapi juga yang pertama di dunia menggunakan cip mercu Snapdragon 8 Gen 1. Rekaan Magic V adalah menyerupai Galaxy Z Fold3 dengan skrin lipat pada bahagian dalam dan sebuah skrin sekunder di bahagian luar.

Skrin luar Magic V adalah sebesar 6.45″ OLED 120Hz 21:9 manakala skrin dalam boleh lipat pula sebesar 7.9″ OLED 120Hz. Ini adalah konfigurasi skrin yang lebih besar berbanding Galaxy Fold3 tetapi lebih kecil berbanding Mi MIX Fold. Skrin luar juga mempunyai sisi yang melengkung yang setakat ini hanya dilihat pada Surface Duo 2. Cip Snapdragon 8 Gen 1 dipadankan dengan memori 12GB RAM, storan sehingga 512GB dan bateri sebesar 4750 mAH yang menyokong pengecasan pantas 66W.

Tri-kamera utama 50MP sudut lebar, 50MP ultra sudut lebar dan 50MP spektrum dipertingkat diletakkan pada bonggol berbentuk empat segi yang agak besar bersama dengan sensor dTOF. Sebuah kamera swafoto 42MP diletakkan dalam lubang kamera skrin sekunder. Sebuah lagi kamera swafoto juga sebesar 42MP diletakkan pada skrin boleh lipat dalam lubang skrin. Ini menjadikan Magic V juga peranti skrin boleh-lipat pertama dengan dwi-kamera swafoto bersaiz besar. Magic V juga adalah sebuah lagi peranti Honor yang diiktiraf dengan ciri IMAX Enhanced selepas Magic3 dan Magic3 Pro yang diumumkan Ogos lalu.

Sebuah pengimbas cap jari fizikal diletakkan pada sisi kanan terbina pada butang kuasa. Sebuah butang laras audio juga diletakkan pada sisi yang sama. Dua pembesar suara stereo juga diletakkan pada bahagian atas dan bawah tetapi tiada bicu audio disertakan. Walaupun rekaan sama dengan Galaxy Fold3, Magic V tidak hadir dengan sebarang piawaian kalis air.

Peranti menggunakan Magic UI 6.2 yang berasaskan Android 12. Pada waktu ini peranti hanya diumumkan di China tanpa sokongan GMS. Tetapi seperti yang kita umum ketahui sejak tidak lagi di bawah Huawei, Honor dibenarkan menggunakan GMS untuk peranti versi global. Pada waktu yang sama Magic V juga menyokong rangkaian 5G tanpa sebarang isu.

Antara ciri yang boleh dilakukan ialah melancarkan dua aplikasi secara serentak dan menyambung menggunakan aplikasi dari luar ke dalam atau dalam ke laur. Dua ciri yang tiada pada waktu ini ialah Flex Mode seakan Fold3 dan tiada juga cir membenarkan subjek melihat gambar mereka diambil menggunakan skrin luar.

Di China peranti ditawarkan dalam tiga versi iaitu warna hitam dan putih serta satu lagi versi khas yang menggunakan kulit vegan pada panel belakang. Harga jualan peranti pula bermula dari RMB 9999 (~RM6591) untuk 12/256GB dan meningkat ke RMB 10999 (~RM7250) untuk 12/512GB.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd