Carian
Razer Zephyr Dan Zephyr Pro Tidak Lagi Dipasarkan Sebagai Peralatan Gred Perubatan Selepas Dikritik
January 10, 2022 Effi Saharudin

Razer Zephyr dan Razer Zephyr Pro ialah dua pelitup muka yang dihasilkan bagi menghalang pemakai dari terdedah kepada bahaya virus Covid-19. Semasa diumumkan, Razer berkata kedua-duanya dilengkapi dengan penapis N95 yang cukup baik untuk menapis virus sehingga boleh digunakan sebagai peralatan perlindungan peribadi (PPE) oleh pekerja kesihatan.

https://twitter.com/Razer/status/1479845819511496704

Tetapi sejurus selepas Zephyr Pro diumumkan beberapa hari yang lalu, ia menerima kritikan hebat dari selebriti YouTube Naomi Wu. Menurut Wu, pelitup muka Razer ini tidak melepasi piawaian N95 sebenar. Penapis N95 hanya digunakan pada sistem kipas terbina dengan saiz yang kecil. Terdapat bukaan pada wajah yang menyebabkan virus serta bakteria memasuki kebuk pernafasan pemakai. Ini sekaligus membuatkan apa yang diiklankan oleh Razer tidak benar sama sekali.

Kini Razer tidak lagi meletakkan bahan pengiklanan yang mengatakan Zephyr dan Zephyr Pro sebagai peralatan gred perubatan yang serasi digunakan sebagai PPE. Ini juga diterangkan oleh Razer menerusi ciapan mereka. Jadi bagi mereka yang telah membeli Zephyr, anda harus menyedari ia bukan alternatif selamat kepada pelitup muka N95 sebenar.

Komen