Facebook Dan Instagram Mungkin Menarik Diri Dari Eropah Jika Data Tidak Dibenarkan Disimpan Di A.S

Diterbitkan pada Feb 7, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Perkhidmatan Facebook dan Instagram adalah “percuma” dengan pengguna membenarkan Meta menggunakan data mereka bagi tujuan pengiklanan. Di Eropah, undang-undang privasi kini mengharamkan data pengguna dihantar keluar dari zon ekonomi untuk diproses. Oleh sebab itu Meta kini memberikan amaran sekiranya situasi ini berterusan mereka akan menarik operasi Facebook dan Instagram dari negara-negara Kesatuan Eropah (EU).

Amarah ini ditemukan dalam laporan kewangan Meta yang diterbitkan minggu lalu. Sekiranya data dari pengguna Eropah tidak boleh disimpan di pelayar yang terletak di Amerika Syarikat, Meta tidak boleh menggunakannya bagi tujuan sasaran pengiklanan. Sungguhpun begitu Meta yakin kebenaran akan diberikan oleh EU bagi memproses data pengguna untuk tahun 2022.

Kesatuan Eropah memandangkan berat penggunaan data peribadi dan privasi dengan pengenalan GDPR pada tahun 2018. Ia menyebabkan pengguna bawah umur tidak boleh memberikan data mereka digunakan tanpa kebenaran. Undang-undang GDPR sungguh ketat sehingga seorang nenek tidak boleh memuat naik gambar cucu tanpa kebenaran misalnya.

Kawalan data yang lebih ketat serta ciri yang menghalang penjejakan dijangka mendatang kerugian sehingga $10 bilion kepada Meta tahun ini dan menjadi penyebab nilai pasaran syarikat menjunam RM1 trilion minggu lalu.

Sumber Mashable

komen


© Amanz / 2022 Kami