Cari @ Amanz

Ford, jenama automotif dari Amerika Syarikat baru-baru ini mengumumkan bahawa pengeluaran kereta dari kilang Ohio Assembly Plant dan kenderaan van Transit di Kansas City Assembly Plant akan dihentikan buat sementara waktu.

Dalam pada itu, kilang trak di Kentucky, Chicago dan Dearborn akan beroperasi secara terhad untuk membangunkan trak-trak mereka di lokasi-lokasi tersebut. Langkah terbaru ini hadir selepas Ford dilihat menutup pengeluaran di lapan kilang lain di sekitar Amerika Syarikat sebelum ini.

Industri automotif dilihat menghadapi masalah bekalan komponen sejak tahun 2020 kerana permintaan yang sangat tinggi, khususnya bagi mereka yang dilihat mahu membangunkan kenderaan-kenderaan elektrik mereka sendiri.

Malah, isu bekalan komponen tersebut kini dilihat membelenggu keseluruhan industri automotif yang juga memerlukannya untuk membangunkan teknologi-teknologi seperti sistem radar, swapandu, sistem inforia yang moden, sistem pacuan dan sebagainya.

Sebelum ini, Ford dilaporkan akan mengilangkan cip-cip automotif yang diperlukan sendiri untuk mengatasi masalah bekalan komponen ini, tetapi kerjasama mereka dengan GlobalFoundries dilihat masih belum boleh memenuhi keperluan syarikat automotif tersebut.

Sumber: Reuters

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd