Gabe Newell : “Ramai Yang Bercakap Mengenai Metamesta Tidak Mempunyai Sebarang Idea Mengenainya”

Diterbitkan pada Feb 27, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Akhir-akhir ini, ramai yang mula bercakap mengenai metamesta – terutamanya sejak daripada Facebook mengubah nama syarikat kepada Meta. Sejak daripada itu, sejumlah syarikat hadir mengatakan memfokuskan kepada metamesta, dan tidak kurang juga ramai yang mengatakan dan mengetahui mengenainya – terutamanya mereka yang terlibat dalam rantaian-blok dan juga NFT.

Bercakap mengenainya, presiden Valve, Gabe Newell yang terkenal dikalangan ramai peminat permainan video, mengatakan ramai pada hari ini yang bercakap mengenai metamesta, tidak mempunyai sebarang idea berkaitan dengan hal tersebut.

Pada masa yang sama, ramai yang bercakap mengenai metamesta juga tidak pernah memainkan sebarang MMO – yang sedia ditawarkan sejak 10 tahun lepas. Kebanyakkan permainan video sedia menawarkan sejumlah ciri yang diperkatakan ramai hari ini – termasuk mengubah-suai avatar, berjual-beli dan sebagainya.

Walaupun kita akan kelak mencapainya, namun pada hari ini, kebanyakkannya dilihat sebagai “skim cepat-kaya”, memandangkan ramai tidak mengetahui mengenainya.

Sebelum ini, Meta sendiri menyatakan ia akan mengambil sehingga 15 tahun dalam pembangunannya – dan Meta sedia melabur dalam sejumlah teknologi seperti penterjemah universal, kemudahan membangunkan persekitaran dan sebagainya dalam membangunkan ia.

Seperti biasa, teknologi akan menang pada akhirnya, tetapi pastikan anda tidak tertipu dengan pelbagai dakyah yang berupa skim penipuan, dan “pakar” yang tidak mengetahui apa mereka sedang bicarakan.

komen


© Amanz / 2022 Kami