Google Berkongsi Bagaimana Sensor Soli Boleh Digunakan Untuk Meningkatkan Interaksi Manusia Dan Mesin

Diterbitkan pada Mac 2, 2022. oleh .

Sensor Soli digunakan oleh Google pada Pixel 4 tiga tahun yang lalu bagi membolehkan telefon pintar ini dikawal dengan gestur tangan. Ia turut mengesan kehadiran pengguna dengan lebih tepat dengan skrin akan diaktifkan dengan pantas. Google ATAP (Advanced Technology & Projects) telah berkongsi bagaimana sensor ini akan digunakan pada produk keluaran mereka di masa hadapan.

Dengan Soli, interaksi antara manusia dan mesin yang lebih baik dapat dihasilkan. Antara contoh yang diperlihatkan ialah peranti mengesan ia sedang dipandang oleh pengguna dan kemudiannya akan memaparkan mesej secara automatik.

Skrin dengan Soli juga dapat membezakan apabila pengguna berhenti di hadapannya untuk berinteraksi atau hanya pejalan kaki yang sekadar melintas. Video juga akan dijeda apabila ia mengesan pengguna tidak berada di hadapan skrin.

Pembelajaran mesin digunakan untuk melatih sistem Soli untuk memberi interaksi yang tepat. Pada waktu ini beberapa ciri yang diperlihatkan oleh Google ATAP telahpun digunakan di Nest Hub untuk pengesanan tidur. Siapa tahu dalam masa terdekat hubungan antara manusia dan mesin akan lebih baik tanpa kita melakukan interaksi yang tampak.

komen


© Amanz / 2023 Kami