Carian
TNB Dan PLUS Bekerjasama Untuk Bina Kemudahan Infrastruktur Pengecasan Kenderaan Elektrik Di Lebuhraya
March 12, 2022 Aman

Tenaga Nasional dan PLUS Malaysia kini telah memeterai perjanjian, dimana kedua-dua pihak akan bekerjasama dalam menjayakan inisiatif ke arah kelestarian tenaga hijau.

Seperti ramai sedia maklum, TNB sedia memfokuskan kepada arena pengecasa kenderaan elektrik – dan menyasarkan membuka stesen pengecas (seumpama stesen minyak). Selari dengannya juga, kini TNB turut berhasrat membina kemudahan infrastruktur pengecasan kenderaan elektrik di sepanjang Lebuhraya Utara-Selatan.

Disamping itu, TNB dan PLUS juga akan memasang bumbung solar, selain memasang sistem kecekapan dan pemantauan tenaga di bangunan kawaasan Rehat & Rawat (R&R).

Buat masa ini, implementasi teknikal untuknya masih tidak diketahui lagi. Tetapi, dengan langkah ini ia memperlihatkan perancangan dalam memudahkan orang ramai yang menggunakan kenderaan elektrik untuk bergerak dari utara ke selatan tanpa masalah.

Namun, kerjasama ini semestinya membawa arena pengecasan kenderaan elektrik setapak ke peringkat seterusnya. Sama-sama kita nantikan perkembangan lanjut, dan apakah langkah TNB dan PLUS seterusnya.

Komen