#LG

Walaupun Telah Menutup Perniagaan Telefon – LG Masih Akan Menjana Pendapatan Melalui Patennya

Diterbitkan pada Mac 13, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

LG pada tahun lepas telah mengumumkan mereka akan keluar daripada perniagaan telefon pintar – disebabkan terlalu tinggi persaingannya, dan LG sendiri yang kehilangan pegangan pasaran dari tahun ke tahun.

Sejak keluar, LG telah memfokuskan kepada beberapa arena lain, termasuk peralatan elektronik seperti televisyen, peti sejuk dan sebagainya, disamping pada penawaran komponen seperti panel skrin.

Disamping itu, LG juga kini dilihat sedang melihat untuk terus menjana pendapatan melalui kepakaran mereka di bidang telefon pintar dan peranti mudah-alih.

LG pada hari ini sedia mempunyai lebih 20,000 paten berkaitan teknologi mudah-alih – termasuk berkaitan 4G dan juga 5G. Untuk menguruskan paten berkenaan sendiri memakan kos – dan selari dengannya, LG kini sedang melihat untuk melesenkan paten mereka.

Untuk tujuan berkenaan, LG mungkin hadir dengan syarikat subsidiari khas yang memfokuskan kepada pelesenan. Ia dikatakan beberapa syarikat telah sedia hadir ingin membeli paten milik LG sejak tahun lepas, dan ini sekaligus turut memperlihatkan permintaan paten LG yang agak tinggi, termasuk daripada syarikat automotif.

Pelesenan paten oleh syarikat ini bukan sesuatu yang baru. Kita sedia melihat Nokia dan BlackBerry turut melakukan perkara sama melalui paten-paten milik mereka – sekaligus terus menjana pendapatan melaluinya

komen


© Amanz / 2022 Kami