Cari @ Amanz

Pelaksanaan Perkhidmatan 5G Di Malaysia Mungkin Sedikit Lambat – Persetujuan Semua Pihak Dijangka Pada Jun 2022

Oleh Aman

Link Copied!

Pelaksanaan 5G di Malaysia secara menyeluruh dan aktif oleh semua syarikat telekomunikasi mungkin masih sedikit lambat lagi. Syarikat telekomunikasi, Digital Nasional Berhad, serta SKMM dijangka akan dapat mencapai kata sepakat dan persetujuan yang memuaskan semua pihak mejelang Jun 2022 kelak.

Malah, menurut penganalisa Kenanga Research, syarikat telekomunikasi masih mengambil pendekatan berhati-hati terhadap rancangan 5G, termasuk masih meneliti model Rangkaian Borong Tunggal (SWN) atas beberapa faktor.

Antaranya adalah melibatkan persetujuan harga dan tahap perkhidmatan – termasuk risau sambungan 5G berpotensi lemah pada awal pelaksanaan yang mungkin memberikan kesan terhadap reputasi syarikat telekomunikasi.

Sebelum ini, kerajaan telah mengumumkan Malaysia akan kekal dengan model Rangkaian Borong Tunggal melalui DNB, tetapi syarikat telekomunikasi akan ditawarkan penyertaan ekuiti sebanyak 70%.

5G Malaysia

Pada hari ini, hanya Yes sahaja yang menawarkan rangkaian 5G melalui infrastruktur DNB – dan masih tedapat kekangan seperti telefon tertentu yang belum serasi dengan rangkaian DNB – termasuk iPhone.

Sumber : Berita Harian

Komen ()