Ciri Sekuriti Smart App Control Memerlukan Pengguna Memasang Semula Windows 11 Untuk Menggunakannya

Diterbitkan pada Apr 7, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Semalam kami melaporkan tentang pelbagai kemaskini baru yang akan diperkenalkan oleh Microsoft untuk sistem operasi Windows 11 mereka, dan diantaranya termasuklah ciri keselamatan Windows Defender SmartScreen dan juga Smart App Control.

Bagi pengguna yang menaiktarafkan komputer mereka dari sistem operasi Windows yang lama ke Windows 11, mereka akan perlu memasang semula sistem operasi tersebut semula untuk menggunakan ciri ini.

Smart App Control ialah sebuah ciri sekuriti baru yang menggunakan kecerdasan buatan dan juga teknologi ramalan untuk menentukan samada sesuatu perisian yang dimuat-turun itu perlu diklasifikasikan sebagai perisian hasad ataupun tidak.

Sayangnya ia juga disahkan bahawa selepas sesuatu perisian itu disenaraihitamkan, tiada cara untuk pengguna untuk memasukkannya kedalam senarai perisian yang dibenarkan, sekurang-kurangnya untuk masa ini.

Bukan itu sahaja, apabila ciri Smart App Control ini diaktifkan, ataupun dimatikan, tiada cara untuk pengguna untuk mengubah tetapan tersebut, selain daripada memasang semula sistem operasi tersebut sekali lagi.

Smart App Control dilihat sebagai suatu ciri sekuriti yang sangat berguna khususnya bagi mereka yang mungkin tidak begitu celik tentang memuat-turun perisian yang elok ataupun hasad, tetapi kekangan yang diperlihatkan ini mungkin akan menyebabkan orang ramai untuk tidak mahu menggunakannya.

komen


© Amanz / 2022 Kami