Pegatron Menutup Kilang Pengeluaran iPhone Mereka Kerana Arahan Penutupan Bandar Shanghai Dan Kunshan

Diterbitkan pada Apr 13, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Pegatron ialah sebuah syarikat pemasang peranti yang dikenali kerana mereka dilihat sebagai salah satu pemasang peranti Apple iPhone yang terbesar di dunia, dimana mereka memasang 20-30 peratus peranti iPhone yang dijual secara global.

Terkini, bersempena dengan arahan penutupan penuh bandar-bandar Shanghai dan Kunshan, Pegatron juga melaporkan bahawa mereka akan menutup kilang-kilang mereka di kedua-dua bandar ini untuk sementara waktu kerana kes COVID-19 yang sudahpun meningkat dengan mendadak.

Kehilangan 20-30 peratus pengeluaran global sebuah peranti kebiasaannya adalah sesuatu yang akan menakutkan banyak syarikat, tetapi Apple mempunyai pengeluar yang lain seperti Foxconn yang dilihat boleh membantu dalam mengilang peranti-peranti tersebut sehingga bila kerajaan China membuka semula kawasan-kawasan ini dan membenarkan kilang-kilang untuk beroperasi semula.

Jurucakap Apple turut mengatakan bahawa pertengahan tahun secara lazimnya merupakan waktu dimana permintaan peranti iPhone adalah pada tahap yang paling rendah, jadi syarikat tersebut tidak terlalu risau mengenai penutupannya buat masa ini.

Pegatron dilihat salah satu daripada syarikat-syarikat pembuat peranti paling berprofil tinggi yang terpaksa menutup operasinya di Shanghai dan Kunshan, dan perkara ini dilihat lebih teruk untuk mereka kerana perniagaan mereka bergantung kepada jumlah pengeluaran peranti tersebut.

komen


© Amanz / 2022 Kami