Agensi Kerajaan China Diarahkan Untuk Melupuskan Komputer Berjenama Asing Sepenuhnya Dalam Masa Dua Tahun

Diterbitkan pada Mei 6, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Sejak sekitar dua ke tiga tahun yang lalu, kerajaan China terpaksa berhadapan dengan pelbagai sekatan daripada kerajaan Amerika Syarikat yang bukan sahaja menyebabkan syarikat-syarikat dari China sukar untuk menjalankan perniagaan di negara tersebut, tetapi juga untuk membeli bekalan perkakasan dan komponen baru dari syarikat-syarikat Amerika.

Setelah sekian masa berlalu, China nampaknya sudah bersedia untuk tidak lagi menggunakan peranti elektronik ataupun komputer daripada jenama-jenama yang berasal dari luar China. Agensi-agensi kerajaan China baru-baru ini diarahkan untuk melupuskan komputer-komputer berjenama asing sepenuhnya dalam masa dua tahun, menurut laporan Bloomberg.

Komputer Riba

Agensi-agensi tersebut telah menerima arahan untuk menggantikan komputer-komputer ini dengan komputer jenama tempatan yang menggunakan sistem operasi yang dibangunkan di negara tersebut juga.

Ia dijangka bahawa sebanyak 50 juta komputer akan ditukar pada tahap agensi kerajaan sahaja sepanjang dua tahun ini, dan ini akan menyebabkan pengurangan jualan komputer yang sangat mendadak untuk jenama-jenama komputer Amerika Syarikat seperti Dell dan HP.

Malah ia juga tidak begitu mengejutkan sekiranya jenama-jenama komputer dari China seperti Lenovo dan Huawei akan mula menawarkan komputer yang dikuasakan cip pemprosesan tempatan seperti Zhaoxin KX-6000 untuk digunakan di agensi-agensi kerajaan kelak.

Perubahan ini dilihat hanya akan mempengaruhi sektor kerajaan sahaja, dan bukan industri komputer pengguna persendirian. Walaupun begitu, dengan jumlah komputer yang perlu tukar, ia pastinya dilihat akan memberi kesan kepada pendapatan syarikat-syarikat komputer yang tidak berasal dari China dalam beberapa suku kewangan ini.

komen


© Amanz / 2022 Kami