Cari @ Amanz

Pada hari ini, hanya Yes sahaja yang menawarkan rangkaian 5G di Malaysia, dan terhad di beberapa lokasi. Beberapa syarikat telekomunikasi lain, turut tidak ketinggalan dan nampaknya dalam persediaan untuk pengenalan rangkaian 5G masing-masing.

Terbaru, U Mobile turut telah menerbitkan sebuah halaman mengacah pengenalan rangkaian 5G mereka.

Melaluinya, U Mobile mengatakan boleh menikmati kelajuan “Turbo” di lokasi Putrajaya, Cyberjaya dan juga Kuala Lumpur. Untuk makluman, ketiga-tiga lokasi ini adalah lokasi terawal di Malaysia yang mempunyai rangkaian 5G. Walaubagaimanapun, peta rangkaian yang turut diterbitkan pada halaman khusus berkenaan memperlihatkan tiada lagi “liputan rangkaian baharu” yang tersedia buat masa ini.

Mengikut laporan sebelum ini, U Mobile masih belum menandatangani perjanjian bersama pihak DNB sehingga kini. Namun, kerajaan menyatakan syarikat telekomunikasi diberikan masa sehingga 30 Jun untuk menandatangani perjanjian bersama DNB.

Dengan kehadiran laman khusus ini, adakah kita akan melihat U Mobile mejadi syarikat telekomunikasi seterusnya yang memperkenalkan rangkaian 5G, dan akur dengan penggunaan rangkaian dibawah DNB?

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd