Cari @ Amanz

Rekod Kelajuan Internet Terpantas Dunia Kini 1 petabit/s – 8.2 Juta Kali Ganda Lebih Pantas Berbanding Malaysia

Link Copied!

Rekod kelajuan Internet terpantas dunia dipecahkan dengan ia mencecah 1 petabit sesaat (Pb/s) dan dicatatkan oleh penyelidik dari National Institute of Information and Communications Technology (NICT) di Jepun. NICT memecahkan sendiri rekod dunia mereka 319 terabit/s yang dicatatkan pada bulan Julai 2021. Ini meletakkan rekod terbaru mereka tiga kali ganda lebih laju berbanding rekod terdahulu.

Purata kelajuan Internet jalur lebar di Malaysia pada waktu ini ialah 122.74Mbps menurut Speedtest pada April lalu. Maka rekod kelajuan Internet terpantas dunia sekarang adalah 8.147 juta kali ganda lebih pantas daripada kelajuan Internet purata negara.

Penyelidik NICT mencapai kelajuan yang amat tinggi ini menerusi penggunaan kabel gentian kaca dengan empat teras. Kabel gentian kaca yang biasa digunakan sekarang hanya mempunyai satu teras. Dengan lebih banyak teras, lebih banyak data dapat dihantar secara serentak.

Internet

Kelajuan yang tinggi bukan sahaja dapat dinikmati menggunakan teknologi NICT ini tetapi juga berjaya dilakukan dengan jarak keseluruhan mencecah 51.7 km menerusi penggunaan penguat isyarat. Kerana teknologi gentian kaca baharu masih giat dilakukan, kelajuan yang lebih tinggi pasti akan dapat dicapai dalam masa terdekat.


Komen ()