Cari @ Amanz

Antara ciri menarik pada iOS ialah menyahkunci iPhone dengan hanya menggunakan Apple Watch sekiranya sistem Face ID tidak dapat mengenal pasti wajah kerana memakai pelitup muka misalnya. Bagi pengguna Android, ciri yang sama akan hadir selepas ciri ini akan diperkenalkan menerusi Android 13 kelak.

Ciri Nearby Unlock ini ditemukan oleh Mishaal Rahman pada Google Play Services 22.24.13 yang terkini. Sebelum ini ciri ini tertiris menggunakan nama Smart Unlock tetapi kini akan menggunakan nama Nearby Unlock. Menerusi ciri ini peranti boleh dinyahkunci menggunakan sebuah jam tangan pintar Wear OS apabila sistem imbasan wajah dan cap jari peranti Android tidak digunakan.

Jam tangan perlu tidak dikunci dan juga dipakai pada tangan untuk ciri ini digunakan. Selepas nyahkunci dilakukan, pengguna boleh mengunci semula telefon pintar menerusi jam tangan pintar. CIri ini boleh dinyahaktifkan jika pengguna merasakan ia tidak begitu selamat.

Nearby Unlock berbeza dengan Smart Lock sebelum ini yang tidak akan mengunci peranti selagi peranti yang dipercayai seperti jam tangan pintar dikesan berdekatan. Dengan ciri yang sama dengan iOS, pengguna Android tidak akan lagi terasa ketinggalan.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd