Carian
Instagram Menguji Ciri “Notes” – Nota Sementara Kepada Rakan Yang Akan Hilang Selepas 24 Jam
June 24, 2022 Fahim Zahar

Instagram sejak kebelakangan ini mula cuba bersaing dengan TikTok. Mereka mula fokus terhadap kandungan video, akan menggunakan kawalan susur masa seakan TikTok iaitu menatal ke atas dan bawah dan banyak lagi.

Terkini mereka menguji ciri yang membolehkan pengguna terbit kandungan yang akan menghilang seakan Stories. Ciri ini diberi nama Notes, yang mana pengguna boleh hantar nota ke pengguna lain. Ia berbeza dengan Twitter Notes yang diumumkan semalam, kerana Instagram Notes ini adalah seakan sticky note iaitu nota untuk sementara dan akan menghilang selepas 24 jam.

Instagram Notes boleh digunakan terus pada ruangan pemesejan Instagram dan akan berada di baris atas. Pengguna hanya perlu tekan “+” untuk meninggalkan nota. Hanya sebanyak 60 aksara yang disokong dan pengguna lain tidak akan menerima sebarang notifikasi. Mereka hanya boleh balas nota melalui DM.

Notes ini juga hanya boleh dihantar kepada Close Friends dan pengikut yang pengguna ikuti sahaja. Ia juga masih lagi terhad kepada pengguna terpilih dan tidak pasti bila ciri ini akan diperluaskan kepada semua.

Komen