Cari @ Amanz

Spotify sejak kebelakangan ini banyak memperkenalkan ciri dan fungsi baharu yang cukup menarik untuk memeriahkan lagi senarai main pengguna. Bulan Mac lepas, Spotify Blend diperkenalkan untuk memadan muzik kegemaran pengguna bersama dengan muzik kegemaran artis dalam satu senarai main.

Terkini, mereka memperkenalkan Spotify Supergrouper pula yang membolehkan pengguna campur dan padan lagu daripada artis lain bersama dengan lagu dari kumpulan penyanyi kegemaran dalam satu senarai main.

Apa yang menarik dengan ciri ini adalah, Spotify menyediakan laman web khas spotify.com/supergrouper untuk melakukan campur dan padan lagu-lagu ini. Jika pada iOS, pengguna perlu sambungkan akaun Spotify melalui Safari, sementara di Android ia akan buka terus aplikasi Spotify.

Pengguna kemudiannya perlu memilih tiga, empat atau lima artis/kumpulan, kemudian pilih artis utama sebagai The Lead, kemudian pilih untuk The Lyricist dan The Wildcard (jika tiga). Jika ada empat artis boleh tambah untuk The Up-And-Corner dan jika ada lima ada tambahan The Producer. Spotify turut menyediakan pelbagai lagi kategori khas seperti The Rockstar, The Trendsetter atau juga The Legend. Setiap artis ini turut boleh dipilih secara rawak melalui butang Randomize.

Selepas selesai, pengguna diminta memilih nama khas untuk senarai main ini melalui frasa-frasa yang Spotify sediakan – sekurang-kurangnya dua frasa perlu dipilih. Selepas selesai grafik khas akan disediakan bersama dengan pautan untuk kongsi kepada rakan senarai main yang dijana ini.

Pada hemat saya, ini adalah satu ciri yang menarik untuk memiliki senarai main yang lebih eksklusif dan tersuai untuk citarasa masing-masing. Walaupun Spotify menyatakan hanya pengguna di A.S., U.K., Australia, New Zealand dan Filipina sahaja boleh menggunakan ciri ini – dalam ujian saya bersama rakan pejabat ia tidak ada masalah pun untuk digunakan di Malaysia.

Jika anda mempunyai minat yang sama dengan saya, anda boleh tekan pautan ke bawah untuk lihat senarai main yang saya namakan sebagai Supergroup Crew.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd