Intel Dijangka Meningkatkan Harga Cip Mereka Sebanyak 20 Peratus Kerana Kos Bahan Yang Meningkat

Diterbitkan pada July 15, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Sejak tahun 2020, dunia memperlihatkan isu bekalan cip pemprosesan yang merudum kerana wabak COVID-19 yang membelenggu dunia, menyebabkan bahan-bahan yang diperlukan untuk membina komponen-komponen ini sukar untuk didapati.

Kini, bekalan cip pemprosesan dilihat semakin pulih, tetapi harga bahan mentah masih lagi berada pada paras yang tinggi, dan Intel, yang baru sahaja membangunkan kilang pembuatan cip pemprosesan Intel 7 mereka dilihat akan mula meningkatkan harga asal cip-cip yang dibangunkan mereka.

Nikkei Asia melaporkan bahawa Intel telah menghantar pengumuman kepada pelanggan-pelanggan mereka, khususnya pembangun peranti yang menggunakan cip-cip keluaran mereka bahawa komponen-komponen yang digunakan akan memperlihatkan peningkatan harga sehingga 20 peratus.

Ini bukan sahaja melibatkan peningkatan harga cip pemprosesan tetapi juga cip-cip lain seperti modem telekomunikasi, cip WiFi, memori dan sebagainya yang dikeluarkan oleh Intel. Peratusan peningkatan harga ini belum ditetapkan lagi, dan peningkatan harga tersebut akan diperlihatkan bergantung kepada komponen tersebut.

Menariknya, industri cip semikonduktor memperlihatkan penurunan dari segi permintaan dimana sebelum ini bekalan cip yang tidak mencukupi nampaknya tidak lagi menjadi satu masalah. Syarikat-syarikat seperti Acer, ASUS, Dell dan sebagainya mengatakan bahawa mereka bersedia untuk mengeluarkan produk-produk terbaru mereka dalam masa terdekat ini.

Perkara ini dapat dilihat sebelum ini dimana TSMC mengumumkan bahawa syarikat-syarikat seperti Apple, AMD dan NVIDIA telah mengurangkan permintaan pengeluaran cip untuk penawaran terbaru mereka, menjangkakan bahawa permintaan untuk komponen dan juga peranti baru akan mencatatkan trend penurunan pada suku ketiga dan keempat tahun ini.

komen


© Amanz / 2022 Kami