Roboteksi Baidu Apollo RT6 Dilengkapi Sistem Swapandu Tahap 4 Dan Stereng Boleh Ditanggalkan

Diterbitkan pada July 22, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Baidu telah memperlihatkan roboteksi elektrik terkini mereka Apollo RT6 di acara Baidu World 2022 semalam. Ia merupakan teksi pertama mereka dengan kemampuan swapandu Tahap 4 dan lebih menarik sekali stereng kenderaan boleh ditanggalkan bagi mengubah ruang kabin menjadi pejabat bergerak oleh penumpang.

Roboteksi generasi ke-enam Baidu ini juga adalah yang pertama dibina sepenuhnya dari peringkat awal dan bukan diubahsuai dari kenderaan lain. Oleh sebab itu ia juga yang paling mampu milik dengan kos setiap kenderaan adalah RMB 250,000(~RM 164,518) sebuah.

Dengan stereng boleh ditanggalkan, Baidu berkata ruang tambahan boleh digunakan untuk meletakkan lebih banyak kargo, membawa lebih banyak penumpang, meletakkan mesin layan diri dan juga konsol permainan video sebagai sistem hiburan penumpang.

Setiap RT6 mempunyai kemampuan memproses 1200 TOPS menggunakan ekosistem swapandu Apollo yang dibangunkan oleh Baidu. Untuk membolehkan swapandu Tahap 4, RT6 dilengkapi 38 sensor yang terdiri daripada 12 kamera, 8 LiDARS, 6 radar gelombang milimeter dan 12 radar ultrasonik.

Apollo RT6 akan digunakan oleh perkhidmatan teksi Apollo Go di China pada separuh tahun kedua 2023 dengan perancangan menggunakan sehingga 100,000 kenderaan bagi memenuhi keperluan pelanggan.

komen


© Amanz / 2022 Kami