Cari @ Amanz

Vivo menjadi sebuah lagi syarikat yang dituduh cuba mengelak membayar cukai di India. Dalam laporan terkini, Vivo India didapati mengelak cukai bernilai ₹22.1 bilion (~RM1.24 bilion)dengan memfailkan dokumen import yang berbeza berbanding nilai sebenar.

Direktorat Perisikan Hasil India melakukan serbuan ke atas 44 premis milik Vivo India dengan beberapa aset telahpun dirampas. Syarikat turut dituduh memindahkan $8 bilion ke syarikat China sejak lima tahun yang lalu dengan mengelak membayar cukai.

Sebelum ini Xiaomi telah dituduh melakukan pengubahan wang haram dan mengelakkan cukai juga oleh pihak berkuasa India sehingga akaun bank syarikat telah dibekukan. Pelbagai siasatan telah dilakukan oleh pihak berkuasa India ke atas syarikat telekomunikasi dari China tahun ini.

Ia dilihat sebagai satu lagi kesan ketegangan antara China dan India yang berlaku selepas tentera kedua-dua negara bertempur di sempadan Himalaya dua tahun yang lalu. Sebelum ini ratusan aplikasi dari China seperti TikTok dan PUBG Mobile telah diharamkan atas alasan ia boleh digunakan untuk mengintip.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd