Cari @ Amanz

Tahun lalu wajah Orang Perak (Perak Man) telah dihasilkan sekumpulan penyelidik dari Universiti Sains Malaysia bagi merungkai misteri rangka yang ditemukan pada 1991 di Lenggong Perak. Pasukan yang sama menghasilkan anggaran wajah Orang Perak kini menghasilkan pula anggaran wajah Penang Woman yang ditemukan di Guar Kepah pada tahun 2017.

Imbasan tengkorak Penang Woman telah diambil sebelum teknik rekonstruksi forensik moden digunakan untuk menganggarkan ketebalan kulit dan fitur wajah. Berdasarkan data imbasan tengkorak yang sama, penghasilan semula wajah menggunakan teknik 3D dilakukan pula oleh Cicero Moraes yang merupakan seorang artis rekonstruksi wajah dari Brazil.

Penang Woman dianggarkan hidup sekitar 5000 tahun yang lalu dengan tubuh berketinggian 150cm dan meninggal dunia pada usia 30 hingga 35 tahun. Ujian pada tisu rangka turut mendedahkan beliau hidup dengan memakan protein daripada makanan laut atau sungai.

Bagi yang berminat untuk membaca kertas kajian yang mengenai proses menghasilkan wajah Perak Woman menggunakan teknik forensik anda boleh membacanya menerusi pautan di bawah.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd