Cari @ Amanz

Agensi Angkasa Eropah kini sedang mempertimbangkan untuk membangunkan stesen jana kuasa solar di angkasa, sekaligus membolehkan mereka menghasilkan tenaga bersih serta mengurangkan penghasilan kesan rumah hijau.

Buat masa ini, kajian konsep berkenaan dengannya telah pun dilakukan, dan sekiranya ia menerima kebenaran daripada ahli jawatankuasa terlibat untuk pendanaan, maka pembangunannya mungkin dimulakan sekitar 2025 kelak.

Mengikut konsep, ia akan menggunakan stesen seumpama satelit, yang akan menghimpunkan tenaga solar di atmosfera, dan seterusnya mengubah ia kepada tenaga, dan memancar kembali ke bumi dalam bentuk gelombang mikro. Gelombang berkenaan yang ditangkap di Bumi akan diubah kepada tenaga elektrik untuk kegunaan harian.

Dengan penggunaan stesen jana kuasa di angkasa, ia tidak akan terlindung dengan sebarang awan di langit, selain mungkin turut tidak terjejas dengan waktu siang atau malam, serta menjana tenaga dengan lebih efisien lagi.

Selain Eropah, sebelum ini China turut pernah berkongsi untuk perancangan lebih kurang sama, dan menyasarkan pembinaan bermula seawal 2028 kelak.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd