Cari @ Amanz

Facebook mengubah nama syarikat ke Meta kerana percaya bahawa metamesta ialah evolusi seterusnya untuk laman web. Lebih $10 bilion dibelanjakan oleh syarikat untuk merealisasikan impian Mark Zuckerberg untuk menjadikan Horizon Worlds sebagai platform metamesta dominan seperti Facebook ialah platform media sosial dengan pengguna tertinggi.

Tetapi menurut laporan The Verge, kakitangan Meta sendiri tidak begitu menggunakan Horizon Worlds pada waktu ini. Menerusi memo yang diterima, timbalan presiden Meta Vishal Shah pasukan Horizon Worlds perlu berusaha meningkat kualiti produk yang bermasalah dengan terdapat beberapa pepijat yang menimbulkan masalah prestasi.

Kerana pelbagai masalah ini, pasukan Horizon Worlds sendiri didapati tidak menggunakan platform metamesta ini dengan kerap. Shah juga menegur kakitangan yang tidak menghabiskan masa dalam platform kerana jika mereka sendiri tidak berminat bagaimana mereka ingin menggalakkan penggunaannya kepada orang ramai. Pasukan diminta supaya “jatuh cinta dengan produk” sebagai misi dengan menganjurkan pertemuan dengan rakan kerja dalam metamesta.

Setakat ini kesemua platform metamesta yang dilancarkan mempunyai isu prestasi grafik yang tidak menakjubkan. Versi awal Horizon Worlds misalnya kelihatan seperti grafik permainan telefon pintar yang tidak realistik. Pergerakan mimik wajah juga nampak janggal pada avatar yang kelihatan seperti plastik. Jika ini ialah masa depan metamesta, ia mungkin tidak akan menghampiri sasaran untuk kelihatan seperti dunia metamesta Ready Player One.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd