Instagram Kini Memudahkan Proses Mendapatkan Semula Akaun Digodam Dan Melaporkan Akaun Palsu

Diterbitkan pada Dis 16, 2022. oleh .

Akaun median sosial dengan jutaan pengikut mahal nilainya sehingga boleh dijual pada harga lima angka. Ia kini adalah komoditi penting khususnya untuk pempengaruh media sosial menjana pendapatan. Tetapi kerap kali dilaporkan akaun pengguna digodam dan sukar untuk dikembalikan kepada pemilik asal.

Instagram hari ini memperkenalkan ciri baharu untuk mempermudahkan proses merampas semula akaun yang telah digodam. Sebuah pautan pantas Instagram.com/hacked – telah dilancarkan supaya mangsa boleh mendapatkan bantuan lebih pantas secara setempat.

Ia juga boleh digunakan oleh pengguna yang lupa kata laluan, kehilangan akses dwi-faktor dan akaun telah dinyahaktifkan. Dengan ciri ini sebuah lagi lapisan keselamatan diberikan Instagram. Sebelum ini akaun boleh dikembalikan selepas mendapat pengesahan rakan-rakan pengikut paling rapat.

Turut diumumkan oleh Instagram ialah sistem keselamatan yang menghalang akaun palsu daripada menjadikan pengguna mangsa penipuan. DM yang diterima dari akaun bukan rasmi akan diberikan amaran. Wujud penipuan akaun palsu dari jenama terkemuka yang mengatakan pengguna memenangi pertandingan tetapi akhirnya mereka kehilangan wang.

Akaun palsu juga lebih mudah dilaporkan. Paparan lencana Verified juga dipertingkatkan lagi supaya pengguna boleh memastikan mereka dihubungi oleh pemilik akaun sebenar.

komen


© Amanz / 2023 Kami