Meta Membayar RM3.2 Bilion Untuk Menyelesaikan Saman Kumpul Skandal Cambridge Analytica

Diterbitkan pada Dis 24, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Meta disaman kumpul oleh pengguna Facebook selepas data peribadi mereka disalahgunakan oleh Cambridge Analytica pada tahun 2018. Data hampir 90 juta pengguna disahkan terjejas dengan perkhidmatan Cambridge Analytica digunakan oleh sebuah parti politik tempatan untuk kempen PRU mereka. Khamis lalu Meta bersetuju untuk membayar $725 juta (RM3.2 bilion) bagi menyelesaikan saman kumpul ini di luar mahkamah.

Nilai $725 juta ini adalah yang terbesar pernah dibayar untuk menyelesaikan saman kumpul dalam sejarah Amerika Syarikat. Di antara 250-280 juta pengguna Facebook akan menerima bayaran ganti rugi selepas pembayaran diluluskan oleh hakim di San Francisco. Ini adalah selepas 25% diambil oleh firma guaman sebagai bayaran mengendalikan kes.

Ini bukan bayaran pertama dilakukan oleh Meta disebabkan oleh skandal Cambridge Analytica. Mereka telah didenda $5 bilion kepada FTC dan $100 juta kepada SEC sejak penyalahgunaan data pengguna oleh Cambridge Analytica didedahkan kepada umum. Ini menjurus kepada Meta mengetatkan penggunaan data pengguna serta menyaring pengiklanan ketika musim pilihanraya umum di seluruh dunia bagi mengelakkan insiden yang sama berulang.

komen


© Amanz / 2023 Kami