Cari @ Amanz

Telefon Android Kelak Boleh Dijadikan Sebagai Kamera Web Seperti iPhone Dan Mac

Link Copied!

Tahun lepas, melalui macOS Ventura – Apple memperkenalkan ciri Continuity Camera yang membolehkan iPhone dijadikan sebagai kamera web kepada MacBook atau peranti Mac lain melalui cagak khusus MagSafe.

Sebenarnya, sebelum Apple memperkenalkan Continuity Camera ciri lebih kurang sama sudah pun boleh digunakan melalui aplikasi pihak ketiga seperti dari Elgato dan sebagainya. Perkara yang sama turut boleh dilakukan pada peranti Android.

Kini menurut Mishaal Rahman, Google sedang membangunkan ciri ini secara natif terus ke dalam Android. Bermakna akan datang, pengguna hanya perlukan kabel USB-C sahaja untuk membolehkan telefon Android dijadikan sebagai kamera web pada komputer Windows dan mungkin juga pada Mac. Ciri ini popular ketika pandemik, sehingga kamera web turut disokong pada Android TV/Google TV.

Kekurangan pada Android berbanding iPhone dan Mac adalah, Android memerlukan kabel sementara Apple nirwayar. Apa kata anda mengenai ciri ini? Jangkaan ketibaan ciri ini adalah pada Android 14 nanti.


Komen ()