Cari @ Amanz

Pada minggu lepas, kami menulis bahawa laporan daripada Ketua Audit Negara mendapati bahawa ada ketirisan data melalui aplikasi MySejahtera yang berlaku, dimana butiran peribadi 3 juta rakyat Malaysia telah dimuat-turun menggunakan akaun Super Admin daripada alamat-alamat IP yang berbeza.

Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil sedar akan perkara tersebut, dan dalam jawapan kepada ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng, telah mengatakan bahawa Kementerian Komunikasi dan Digital telah mengarahkan pihak Cyber Security Malaysia untuk menyiasat lebih lanjut mengenai laporan yang dikeluarkan melalui Laporan Ketua Audit Negara tersebut.

Tiada butiran lanjut yang diperkatakan mengenai siasatan tersebut buat masa ini, tetapi menurut Fahmi lagi, pihak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia akan membuat pengumuman mengenai tindakan lanjut apabila siasatan tersebut telah dilengkapkan.

Menurut laporan Ketua Audit Negara yang terbaru, sebanyak 3 juta rakyat Malaysia telah dimuat-turun oleh akaun super-admin pada tahun 2021. Ketua Audit Negara mengatakan bahawa apa yang merisaukan lagi ialah data tersebut telah dimuat-turun menggunakan alamat IP yang berbeza, yang memberikan sebab untuk risau kerana ia juga berkemungkinan dimuat-turun dari lokasi-lokasi yang tidak sepatutnya mempunyai akses pengkalan data tersebut.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd