Cari @ Amanz

Apple akan melancarkan set kepala realiti terimbuh (AR) mereka beberapa minggu sahaja lagi. Tetapi dalam dua AR, Nreal ialah syarikat yang telah melancarkan produk mereka seperti Air sejak beberapa tahun yang lalu dengan ia boleh digunakan terus pada sebuah telefon pintar. Nreal kini menjenamakan semula diri mereka menjadi Xreal. Pada waktu yang sama dua produk baharu Xreal Beam yang memberikan kemampuan paparan spatial pada kaca mata AR.

Xreal Beam kelihatan seperti sebuah iPod dengan output USB-Cuntuk kaca mata Xreal Air. Dengan Beam, Air mempunyai kemampuan paparan spatial sebenar. Katakanlah Air digunakan untuk menonton video pada skrin maya sebesar 140-inci, pergerakan pemakai dikesan secara 6 DoF. Dengan ini apabila mereka bergerak ke hadapan, skrin maya gergasi tadi akan semakin hampir dan sebaliknya pula berlaku jika mereka bergerak ke belakang.

Menurut Xreal, Beam membolehkan paparan spatial turut disokong pada konsol seperti Nintendo Switch. Sokongan paparan spatial juga boleh dilakukan secara nirwayar. Setiap Beam boleh beroperasi selama empat jam sebelum perlu dicas. Harga jualan masih belum diumumkan.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd