Cari @ Amanz

Dua bulan lepas Instagram Business melaporkan yang mereka akan mula memaparkan iklan pada bahagian carian dalam aplikasi. Hari ini ciri tersebut dilancarkan dan mereka menyatakan ciri ini adalah untuk pengguna perusahaan memantau keputusan iklan dengan data yang lebih terperinci.

Dengan pengenalan kepada ciri ini pengguna kelak turut akan nampak senarai iklan yang lebih spesifik. Ini bermakna bahagian ini membolehkan anda mencari apa jua yang wujud di Internet dan atau turut mencari produk tertentu terus di Instagram. Menariknya pengguna turut boleh berikan akses akaun Instagram terus kepada klien untuk sama-sama membaca dan menilai data ketika sesi pembentangan.

Seperti di Facebook atau di Instagram setiap siaran yang ada iklan akan mempunyai label. Ciri baharu juga memudahkan lagi konsep kerja di mana-mana asalkan ada akses internet. Kemudian Meta juga kerugian sehingga RM42 bilion kerana ciri anti penjejakan Apple. Jadi dengan menyasarkan pengguna yang aktif mencari iklan dan ingin dapatkan promisi sahaja tahun ini Meta mungkin akan kembali mencatat keuntungan.

Dalam semakan saya, ciri mencari iklan ini ia masih belum di Malaysia walaupun mencari penjual tempatan. Adakah anda inginkan ciri ini atau anda rasakan ia tidak penting dan mungkin tidak akan menggunakannya pun.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd