Cari @ Amanz

Bluesky adalah satu lagi pesaing Twitter yang telah tiba pada tahun ini. Menariknya platform media sosial ini dibangunkan oleh Jack Dorsey iaitu pengasas dan bekas CEO Twitter. Platform ini menawarkan pengalaman penggunaan seumpama Twitter seperti mengikuti akaun, menghantar perkongsian, membalas atau kongsi semula sesuatu.

Bluesky sehingga hari ini masih lagi dalam ujian beta tertutup. Mereka yang ingin menggunakannya juga memerlukan kod jemputan. Walaupun begitu baru-baru ini platform media sosial baharu ini telah mempunyai 101,579 pengguna ketika artikel ini ditulis. Selain itu Bluesky turut mempunyai lebih 3.2 juta perkongsian telah dilakukan oleh 58,032 pengguna.

Menjadikan platform ini lebih menarik untuk digunakan adalah Bluesky menggunakan protokol AT iaitu teknologi Bluesky tersendiri. Pengguna bebas memilih algoritma secara terbuka dan tidak tertakluk kepada sesuatu penyedia perkhidmatan tersebut sendiri dan mengubah hos tanpa kehilangan identiti atau kandungan.

Buat masa ini masih tidak pasti bila Bluesky akan dilancarkan kepada umum. Jika dilancarkan nanti adakah anda ingin mencubanya atau akan kekal sahaja dengan Twitter?

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd