Carian
Prasarana : Gangguan Sistem Komputer MRT Laluan Putrajaya Tidak Jejas Operasi – Hanya Pada Emel, Internet Dan Khidmat Tambah-Nilai TNG
June 7, 2023 Aman

RapidKL sebelum ini telah menyatakan sistem mereka mengalami gangguan disebabkan oleh perisian tebusan atau ransomware. Hari ini, pihak Prasarana berkongsi lanjut berkenaan perkara ini kepada Amanz.

Menurut pihak Prasarana, masalah rangkaian ini dikesan ketika pemeriksaan rutin sebelum ini, dan telah memberikan kesan kepada beberapa komponen rangkaian, termasuk akses kepada emel, internet, dan juga perkhidmatan tambah-nilai Touch n Go.

Ia ditekankan yang mana masalah ini tidak menjejaskan operasi serta integriti keselamatan MRT Laluan Putrajaya tersebut. Sistem MRT telah direkabentuk supaya bebas setiap satu, sekaligus membuatkan sekiranya terdapat sebarang gangguan pada salah sebuah sistem, semua sistem lain akan diasingkan sepenuhnya untuk mengelak sebarang kesan.

Disebabkan oleh gangguan ini, sebarang transaksi Touch ’n Go di kaunter dan mesin penjual tiket di stesen MRT Laluan Putrajaya tidak dapat dilakukan. Sebagai alternatif, pengguna diminta melakukan transaksi di mana-mana stesen LRT, MRT Laluan Kajang, dan Monorel KL.

Komen