Cari @ Amanz

Selepas kerajaan membenarkan Starlink untuk beroperasi di pasaran tempatan, lokasi pertama yang menerima perkhidmatan Starlink ialah UiTM Kuala Pilah. Hari ini, Menteri Komunikasi Dan Digital, Fahmi Fadzil telah mengesahkan lokasi kedua untuk menerima sokongan perkhidmatan ini.

Bermula hari ini, 135 orang penduduk di Kampung Orang Asli Hulu Kemensah boleh menyambungkan peranti-peranti pintar mereka ke rangkaian internet menggunakan rangkaian internet satelit Starlink.

Beliau mengatakan bahawa sehingga kini, ia adalah sukar untuk penduduk Kampung Orang Asli Hulu Kemensah untuk berhubung dengan dunia luar, dan dengan perkhidmatan Starlink, ia diharap akan membantu penduduk kampung tersebut untuk berkomunikasi dan berinteraksi dengan dunia luar dalam pelbagai cara.

Menurut ciapan beliau lagi, Fahmi Fadzil mengatakan bahawa beliau telah meminta pihak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia untuk melakukan kajian tambahan untuk menyelesaikan isu ketersambungan untuk jangka-masa panjang dengan memberi contoh membina menara telekomunikasi baru dan sambungan gentian optik.

Buat masa ini, nampaknya keutamaan untuk pemasangan perkhidmatan internet satelit ini akan bertumpu terhadap tiga peratus kawasan berpenduduk yang masih tiada perkhidmatan internet.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd