Cari @ Amanz

Pada bulan Julai yang lalu, Intel telah mengumumkan bahawa mereka akan menghentikan pelaburan baru keatas siri komputer kerdil mereka, Next Unit of Computing, tetapi akan membenarkan rakan pembangun perkakasan mereka untuk membangunkan komputer tersebut.

Terkini, Intel telah mengeluarkan kenyataan Product Change Notification berkenaan sejumlah produk-produk NUC sedia ada mereka, termasuklah NUC 12 Enthusiast, NUC X15 Laptop Kit dan NUC P14E Laptop.

Menurut notis tersebut, Intel mengatakan bahawa mereka akan menghentikan pengeluaran produk-produk ini bermula 18 Ogos, yang juga merupakan hari terakhir yang mana para pengedar dan pembangun peranti boleh membuat pesanan terakhir untuk produk-produk ini.

Apa yang menarik mengenai pengumuman ini ialah dua daripada produk ini, iaitu NUC 12 Enthusiast dan juga NUC X15 merupakan produk-produk yang sangat unik. NUC 12 Enthusiast tampil dengan cip pemprosesan Intel generasi ke-12 Alder Lake dan juga sebuah kad grafik Intel Arc A770M, yang merupakan penawaran penuh CPU+GPU Intel.

Komputer riba NUC X15 pula baru sahaja diperkenalkan pada suku ketiga tahun lepas dan merumahkan siri cip pemprosesan Intel generasi ke-12 untuk komputer riba dan merumahkan kad grafik Intel Arc A730M dan menawarkan sokongan teknologi seperti Thunderbolt 4, USB 3.2 dan juga WiFi 6.

Pilihan Intel untuk menghentikan pengeluaran komputer NUC mereka bukanlah sesuatu yang mengejutkan, tetapi untuk beberapa produk ini, ia agak aneh kerana ia baru sahaja diumumkan, dan jangkaannya ialah ia akan disokong untuk beberapa ketika lagi.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd