Cari @ Amanz

Tiga tahun lepas, Meta cuba memudahkan para pengguna Facebook dan Instagram berkomunikasi, dengan membolehkan pengguna menghantar mesej kepada antara satu sama lain menggunakan mana-mana aplikasi Facebook atau Instagram. Ini dijayakan Meta melalui ciri pemesejan rentas-platform.

Apa pun, kini Meta dilihat ingin menamatkan sokongan tersebut seawal pertengahan Oktober 2023 kelak. Perkara ini dikongsikan melalui rakaman layar Instagram yang menyatakan pengguna tidak lagi boleh menghantar mesej kepada rakan-rakan di Facebook atau Messenger menggunakan aplikasi Instagram.

Meta tidak memberikan sebab kenapa ciri ini tidak akan diteruskan. Ini membuatkan mereka yang berharap boleh menggunakan satu aplikasi untuk menghantar mesej Facebook, Instagram dan WhatsApp kecewa. Antara spekulasi ciri ini ditamatkan adalah isu sekuriti dan privasi yang mungkin dilanggar Meta di Amerika Syarikat.

Walaupun tiada sokongan rentas-platform untuk pemesejan, sekurang-kurangnya Meta telah menawarkan ciri lebih kurang sama untuk perkongsian Stories, Reels dan lain-lain dengan mudah. Apa kata anda mengenai perkara ini? Adakah anda menggunakan ciri rentas platform ini?

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd