Cari @ Amanz

Kerjasama Samsung dan AMD setakat ini menghasilkan cip Eyxnos 2100 yang dilihat kurang berjaya kerana tidak mampu menandingi prestasi cip Apple, MediaTek dan Qualcomm. Kerjasama syarikat telahpun diteruskan dengan muncul laporan daripada Android Authority bahawa dua cip kelas pertengahan Exynos turut akan menggunakan GPU AMD.

Cip Exynos 1480 dan Exynos 1430 akan dilengkapi GPU AMD yang berasaskan RDNA. Sungguhpun begitu GPU ini akan memberikan kepentingan untuk berfungsi sebagai ISP dan tidak memberikan tumpuan kepada prestasi permua. Sebelum ini kami laporan Eyxnos 2400 sedang dibangunkan untuk siri Galaxy S24 di Eropah. Ia dipercayai dilengkapi CPU 10 teras dan GPU AMD GPU Xclipse 940 yang mempunyai 12 CU.

Samsung telahpun menzahirkan hasrat menghasilkan cip Exynos khusus untuk Galaxy seperti Snapdrgon 8 Gen 2 for Galaxy tahun ini. Tetapi isu mereka pada waktu ini ialah pengguna yang lebih menyukai cip Qualcomm Snapdragon khusus di pasaran Malaysia. Adalah pelanggan sesetengah pasaran harus redha sahaja jika peranti dengan cip Exynos yang kurang kompetitif sahaja boleh mereka beli?

[sumbr] Android Authority [/sumber]

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd