Cari @ Amanz

Microsoft akan melancarkan konsol Xbox Series X baharu tanpa pemacu cakera tahun hadapan menurut dokumen yang difailkan menerusi FTC. Konsol dengan kod nama Brooklyn ini juga kini berbentuk silinder seperti Mac Pro asal menggantikan rekaan empat segi yang digunakan sekarang.

Dengan pelancarannya tahun hadapan, X Box akhirnya mempunyai penawaran yang sama seperti Series S dan konsol PS5 Digital. Tanpa pemacu kesemua permainan perlu dimuat turun tetapi aneh sekali dokumen menunjukkan harga jualan masih sama dengan versi dilengkapi pemacu cakera iaitu $499 sebuah.

Ia mengekal cip pemproses 12 TFlops serta 16GB RAM. Storan yang ditawarkan ialah 1 ataupun 2 TB. Selain itu menurut Microsoft konsol baharu adalah lebih mesra alam kerana menggunakan bahan yang lebih lestari dan dikitar semula. Disamping itu PSU juga kurang menggunakan kuasa berbanding generasi terdahulu.

Sebagai pengguna di Malaysia walaupun konsol baharu tanpa pemacu ini menarik ia tidak bermakna sekiranya Microsoft enggan menyokong Xbox secara rasmi di Malaysia.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd