Cari @ Amanz

Esok, 4 Oktober 2023, Google Pixel 8 dan Pixel 8 Pro akan dilancarkan bersama-sama dengan Pixel Watch 2. Selain itu Android 14 versi stabil turut dijangka akan diedarkan kepada peranti Pixel sedia ada. Google turut dijangka mengumumkan sebuah cip pemprosesan baharu, Tensor G3 yang sekali lagi memfokuskan kepada AI dan juga sokongan kamera.

Belum lagi produk-produk baharu berkenaan dilancarkan secara rasmi, kini hadir tertiris maklumat mengatakan Google sedang membangunkan sebuah telefon lipat baharu. Kod nama peranti ini adalah Comet dan dikatakan berkemungkinan untuk telefon pixel boleh-lipat akan datang, dan kod awalnya telah ditemui dalam aplikasi Pixel Buds.

Google Tensor

Sumber awal menyatakan kod nama ini berkemungkinan besar adalah untuk Pixel Flip yang dilaporkan mungkin dilancarkan pada tahun 2025. Tahun 2025 bermakna cip yang akan digunakan adalah Tensor G5 yang dijangka membawa perubahan besar, kerana Tensor G4 untuk tahun 2024 dikatakan lebih kurang sama dengan Tensor G3 yang akan dilancarkan esok.

Pixel Flip dijangka membawakan rekaan buka-tutup seperti peranti Samsung Galaxy Flip, dan bukannya membuka seperti buku yang ditawarkan oleh Pixel Fold. Ia mungkin membawakan harga jualan lebih rendah berbanding Pixel Fold, sekaligus membawa kepada lebih ramai pengguna yang dapat mengakses peranti boleh-lipat.

Apa pun, sama-sama kita nantikan perkembangan lanjut berkenaan Pixel Flip ini dalam masa bulan-bulan akan datang.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd