Cari @ Amanz

Disebabkan oleh Amerika sedang menyaman Google kerana perniagaan yang didakwa dilakukan secara monopoli, beberapa info baru hadir ketika dalam perbicaraan. Dalam kes yang sedang dibicarakan, Google berkongsi telah membayar sejumlah $26.3 bilion(~RM126 bilion) kepada Apple, Firefox, Samsung, serta pelbagai pengeluar peranti dan pelayar web di pasaran supaya Google Search dijadikan enjin carian utama – pada tahun 2021.

Google Search

Dari jumlah ini, $18 bilion dianggarkan dibayar kepada Apple. Google turut dilaporkan menghalang Samsung menggunakan enjin carian sendiri, dalam usaha Google Search kekal sebagai enjin carian utama. Walaupun jumlah yang dibayar untuk menjadi enjin carian utama dilihat agak tinggi, namun pendapatan yang dijana oleh bahagian pengiklanan Google adalah berkali ganda lebih tinggi, mencecah $165 bilion pada tahun lalu. Dalam usaha untuk terus mendominasi pasaran ini, Google dilihat sanggup berbelanja besar.

Di negara Kesatuan Eropah, Google diminta membenarkan enjin carian utama dipilih sendiri oleh pemilik peranti Android ketika peranti ditetapkan bagi mengelakkan Google Search terus memonopoli pasaran.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd