Cari @ Amanz

Pin pintar Ai Pin diumumkan minggu lalu oleh Humane dengan ia cuba memberikan anjakan paradigma pada dunia peranti mudah alih. Yang menjadikannya unik ialah ia tidak dilengkapi skrin sesentuh dan sebaliknya menggunakan projektor mini. Kawalan pula adalah menggunakan suara dan gestur tangan. Antara yang menjadi misteri ialah sistem operasi Cosmos yang digunakan.

Berdasarkan iklan pekerjaan yang telah dimuat naik oleh Humane minggu ini, kita kini mengetahui Cosmos ialah sistem operasi yang berasaskan Android AOSP. Dengan ini ia akan memudahkan aplikasi untuk Ai Pin dibangunkan di masa depan. Pada waktu ini Ai Pin masih tidak menawarkan sebarang aplikasi pihak ketiga dan tidak mempunyai gedung aplikasi.

Walaupun Humane mengatakan ia tidak perlu pada waktu ini, adalah mustahil untuk melancarkan sebuah perkakasan baharu tanpa sokongan aplikasi popular seperti perbankan, media sosial dan penstriman muzik. Jika Humane ingin menggantikan telefon pintar dengan Ai Pin, aplikasi khusus untuknya perlu dibangunkan dengan segera.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd