Cari @ Amanz

Amerika Syarikat, UK, Kanada dan Australia sudah mengharamkan pemasangan aplikasi TikTok pada peranti milik penjawat awam atas sebab keselamatan. Di Perancis, Perdana Menteri Elisabeth Borne kini menggesa anggota kabinet serta kakitangan peringkat tertinggi untuk berhenti menggunakan aplikasi WhatsApp, Telegram dan Signal kerana didakwa kurang selamat.

Sebaliknya mereka disarankan menggunakan aplikasi Olvid yang dibangunkan sendiri oleh syarikat tempatan. Dalam pekeliling yang diterbitkan, penggunaan Olvid dikatakan dapat meningkatkan tahap sekuriti khususnya dalam mesej yang mengandungi maklumat sulit. Anggota kabinet dan kakitangan diberikan sehingga 8 Disember untuk menggunakan Olvid atau Tchap – aplikasi yang dibangunkan khusus untuk penjawat awam tiga tahu lalu – sebagai aplikasi pemesejan bagi tujuan rasmi.

Olvid dibangunkan oleh dua pakar kriptografi berasal daripada Perancis. Aplikasi ini melepasi piawaian keselamatan tertinggi yang ditetapkan oleh Agensi Siber sekuriti Perancis (ANSSI) tidak seperti WhatsApp, Telegram atau Signal. Untuk menerima piawaian ini kod sumber perlu diserahkan kepada ANSSI dan bertahan dalam ujian serangan siber selama 35 hari tanpa sebarang kegagalan.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd