Cari @ Amanz

Tim Cook pernah memberitahu jika pengguna ingin sideload aplikasi, sila gunakan Android kerana iPhone mengutamakan sekuriti. Craig Federighi pula memberitahu yang sideloading adalah rakan baik untuk penjenayah siber. Tetapi akhirnya Apple tewas dengan arahan Kesatuan Eropah (EU) kerana mereka diwajibkan untuk membenarkan pengguna sideload aplikasi atau memasang aplikasi luar daripada Apple App Store.

Nikkei Asia melaporkan yang Suruhanjaya Perdagangan Adil Jepun (Japan Fair Trade Commission, JFTC) ingin menguatkuasakan undang-undang untuk membenarkan aplikasi dipasang dari stro pihak ketiga serta melakukan pembayaran di luar kendalian syarikat teknologi seperti Google serta Apple.

Bukan itu sahaja, JFTC turut dikatakan ingin menyiasat Apple dan Google dalam penguasaan terhadap sistem operasi, gedung aplikasi, carian di web dan pembayaran. Denda sebanyak 6% daripada jumlah keuntungan yang diperoleh melalui aktiviti yang bermasalah turut akan dikenakan.

Kesatuan Eropah mewajibkan Apple membenarkan sideloading bermula tahun 2024 dengan iOS 17. Kata akhir JFTC ini hanya akan diputuskan pada tahun 2024, jadi tidak pasti bila produk Apple di Jepun perlu mengikut undang-undang baharu.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd