Cari @ Amanz

Masimo Corp melancarkan jam tangan pintar Masimo Freedom dengan kemampuan mengesan kepekatan oksigen dalam darah. Ia adalah tangan pintar pertama keluaran mereka untuk kegunaan orang ramai kerana sebelum ini hanya menawarkan produk bagi kegunaan industri perubatan. Freedom dilancarkan selepas Masimo berjaya menghalang jualan Apple Watch Series 9 dan Ultra 2 di Amerika Syarikat kerana melanggar paten oksimeter milik mereka.

Jam mempunyai muka berbentuk bulat dengan butang kawalan pada dan butang privasi di bahagian kiri. Sementara itu di sebelah kanan pula terdapat pada sesentuh untuk menatal skrin. Ia boleh menjejak tahap air dalam tubuh, kadar degupan jantung, tahap respirasi, menjejak tidur dan mengesan sekiranya pemakai terjatuh.

Menurut Masimo, sensor pada Freedom adalah paling jitu di pasaran kerana mengambil kira warna kulit, pergerakan dan aliran darah pemakai. Kepakaran selama 30 tahun menghasilkan alat perubatan digunakan oleh Masimo pada Freedom. Masimo Freedom dijual pada harga $999 (~RM4709) seutas.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd