Cari @ Amanz

Pada Disember 2022, saintis daripada Jabatan Tenaga Amerika Syarikat (DoE) mengumumkan kejayaan menghasilkan pelakuran nuklear di dalam makmal buat pertama kali dalam sejarah. Sebelum ini pelakuran nuklear di bumi hanya boleh dilakukan menerusi letupan bom hidrogen. Kejayaan yang dilakukan oleh Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) di National Ignition Facility (NIF) akhirnya telah disahkan sahih selepas menjalani ujian semula setara oleh 1370 penyelidik daripada 44 institusi antarabangsa.

Lawrence Livermore National Laboratory National Ignition Facility

Sebanyak 2.05 megajoules (MJ) kuasa digunakan oleh laser bagi memulakan pelakuran yang kemudiannya menghasilkan output tenaga 3.15 MJ. Walaupun pelakuran nuklear berjaya dilakukan, ia masih lagi di skala kecil dan tempoh yang singkat membuatkan ia masih belum praktikal untuk menjana tenaga bersih dalam jangka masa pendek.

Isotop deuterium dan tritium digabungkan menerusi proses pelakuran dan ia hanya menghasilkan helium dan neutron. Tiada sisa radioaktif yang berbahaya serta boleh dijadikan senjata dihasilkan. Loji kuasa pelakuran nuklear sudah diimpikan sejak 1960an lagi dan selepas lebih 60 tahun hanya sekarang berjaya menghasilkan lebih banyak kuasa output berbanding tenaga yang input.

Keputusan ujian yang dilakukan telah diterbitkan dalam jurnal Physical Review Latters bulan ini.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd