Cari @ Amanz

Pada minggu ini, ia dikejutkan apabila Apple akhirnya membatalkan projek pembangunan kenderaan mereka, selepas hampir 10 tahun dalam pembangunan. Sebab disebaliknya tidak dikongsikan, atau diumumkan oleh Apple.

Selari dengannya, kini hadir laporan berkaitan dengan usaha pembangunan kenderaan Apple, oleh New York Times. Melaluinya, ia dipetik yang mana Apple pernah berbincang dengan Elon Musk untuk mengambil-alih Tesla.

Seperti ramai sedia maklum, ini bukan kali pertama kita mendengar mengenainya. Sebelum ini Elon Musk sendiri pernah nyatakan beliau pernah menghubungi Tim Cook untuk menjual Tesla kepada Apple, namun, pihak Tim Cook tidak melayan beliau ketika itu.

Mengikut laporan NYT juga, Apple selepas berbincang untuk mengambil-alih Tesla, membuat keputusan untuk membangunkan kenderaan sendiri – yang dilihat mungkin lebih mudah untuk melakukan integrasi berbanding pengambil-alihan.

Apa pun, kini dengan terbatalnya projek pembangunan kereta oleh Apple, ia tidak diketahui mereka akan mula melihat kembali untuk mengambil-alih syarikat kenderaan lain atau sebaliknya.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd