Carian
Sistem GPS Bawah Laut Dibangunkan Untuk Penyelam Skuba
April 18, 2024 Effi Saharudin

Ketika pulang berhari raya minggu lalu, saya gunakan aplikasi GPS untuk melarikan diri daripada kesesakan di lebuh raya. Setakat ini aplikasi GPS tidak pernah lagi mengecewakan dan berjaya menyelamatkan saya daripada terperangkap di atas jalan yang panas.

Tetapi sistem GPS tidak wujud sekiranya anda berada di bawah laut. Air tidak boleh ditembusi isyarat satelit. Kapal selam menggunakan sistem navigasi inersia untuk melakukan perjalanan yang selamat. Jadi apabila sistem Diver Navigation System (DNS) diumumkan firma EvoLogics dari Jerman diumumkan ia mendapat perhatian saya.

DNS ialah GPS yang digunakan di bawah laut. Ia terdiri daripada pelampung dengan antena di permukaan laut, pemancar bunyi, alat paparan koordinat DNS yang dipasang pada lengan, dan alat penerima isyarat yang dipakai pada tangki menyelam.

Sehingga lima individu boleh menggunakan DNS serentak untuk setiap pelampung. Selain memberikan koordinat lokasi yang tepat, ia juga boleh menghantar mesej dua hala kepada krew di atas kapal menggunakan sistem WiFi. DNS mengingatkan kami kepada sistem Aqua-Fi yang dilaporkan empat tahun lalu cuma sistem ini menggunakan laser sebagai medium perhubungan bawah laut.

Pemancar akan menghantar bunyi kepada penerima. Berdasarkan perkiraan kelajuan bunyi dalam laut, lokasi penyelam akan dapat dikesan dengan ketepatan sehingga 10cm. Sistem DNS walau bagaimanapun masih lagi agak terhad dengan ia hanya boleh memberikan jarak penjejakan dalam lingkungan 1.5 kilometer dari pelampung dan sehingga kedalaman 50 meter sahaja.

Komen